Crescatoria de capre din Hurez

Ponita-11-2_resize

In satul Hurez o familie care locuieste de mai multi ani in Belgia a dorit sa se intoarca in satul natal unde sa-si amenajeze o crescatorie de capre originare din Germania, care sunt pe cale de disparitie. Pe langa pamantul mostenit de la familie si-a mai cumparat, in prezent avand cca.8 ha. In prezent tarcul in care stau cele 20 de capre si 2 tapi este inconjurat cu gard electric si dotat cu sistem de alarma si camera video, este in suprafata de 2.000 m. Investitorul doreste sa creasca efectivul de capre si sa amenajeze intreaga suprafata avuta in proprietate.

Fantana leacurilor

big_27

In Poiana ar fi fost o manastire numita manastirea Meses, aceasta fiind atestata documntar in sec. XI-XII. Pe vechea locate sa construit o bisericuta de lemn iar in apropiere este un izvor binefacator numit “Fântâna Leacurilor” sau “Izvorul Ingerului”.
Aceasta iese la suprafață în fiecare an în preajma sărbătorilor de “Înălțarea Domnului” şi “Pohorârea Sfântului Duh”, iar credincioşii se duc în număr mare, chear şi din localitățile foarte îndepărtate aflate la zeci de kilometri, să ia apa binefăcătoare.

Traseul Valea Ragului-Poiana Stirciu

big_13512efc8d38da1.jpg

Este situat la iesirea din satul Stirciu spre satul Buciumi. Acest traseu este cunoscut in istorie fiind cea mai facila trecere spre podisul Transilvaniei, motiv pentru care armatele romane si-au instalat o parte a trupelor sale in vacinatate, la Buciumi. Circula legende la Stirciu din perioada trecerii peste Meses a ungurilor si secuilor spe Voievodatul lui Gelu. Localnici si armata lui Gelu au organizat o ambuscada in vinerea mare si i-au infrant in batalia de pe Dealul Secuiului care la fel ca si paraul din apropiere (paraul Secuiului) poarta acest nume in urma confruntarii militare. In prezent Valea Ragului este de o frumusete deosebita, de o parte si de cealalta fiind inconjurata de dealuri golase sau de dealuri acoperite de paduri de foioase si conifere.

Urmand Valea Ragului, dupa trecerea de “Poptipleu” se face o deschidere imensa formate din dealuri acoperite cu iarba sau paduri, poarta denumirea de Poiana. Aici este un deal numit “Dealul Gaunos” datorita exitentei mai multor gauri unde legendele locale spun ca traiau uriasii.

Biserica Reformată Horoatu Crasnei

big_biserica_reformata_din_horoatu_crasnei
Biserica reformată este așezată pe strada Horoat care este locuită indeosebi de populație de etnie maghiară. Pe locul actualei biserici reformate se amintește in documente istorice de existența unei biserici romano-catolice, construită din lemn pe la anul 1470. Actuala biserică a fost construită pe la sfîrșitul secolului al XVII–lea din piatră cu acoperișul din șindrilă, avînd o arhitectură în stil gotic și renascentist. Biserica de piatră care a inlocuit pe cea de lemn a fost tot romano-catolică, dar din anul 1567 cînd populația maghiară a tecut la calvinism, dateaza ca biserică reformată. Pe lîngă biserică a funcționat o școală confesională pînă în 1869 cînd a trecut sub tutela statului, iar în 1919 s-a redeschis și a funcționat pînă în 1923.
Dimensiunile bisericii sint: lungime 25 m, lățime 10 m, înălțime 8 m. Atît în interior cît și în exterior biserica este zugrăvită în alb. Conform tradiției reformate în biserică sunt: masa domnului, amvonul și 30 de banci. Orga din biserică datează din 1875, făcută de Kalonics Istvan din Odorheiul Secuiesc. Biserica a intrat în circuitul monumentelor istorice din Romania. Pastor este Salanfaly Judit.